Cara Merawat Bartholin Cyst Dan Mencegah Berulang

Benjolan di alat sulit wanita pada bahagian bibir faraj atau dikenali sebagai bartholin cyst amat mengganggu aktiviti harian kerana ketumbuhan ini akan membuatkan kita tidak selesa. Tambahan bagi mereka yang sudah berkahwin, Bartholin cyst akan meganggu hubungan intim suami isteri.

Ada sesetengah berpendapat bisul pada alat kelamin ini akan sembuh dengan sendirinya, Awas! jangan pandang remeh, jika tidak dirawat Bartholin cyst ini boleh dijangkiti kuman bakteria dan keadaan menjadi semakin buruk apabila sakit yang teramat sangat. Baca lanjut Cara merawat bartholin cyst dan mencegah berulang.

Bagaimana Bartholin Cyst Terjadi?

Bartholin adalah kelenjar dekat vagina. Dimana dibibir alat sulit wanita terdapat kelenjar bartholin ini. Fungsinya adalah untuk memberi kelembapan pada vagina. Cyst ini terbentuk akibat kelenjar Bartholin tersumbat dan bengkak. Bila kelenjar ni bengkak,maka terjadilah Bartholin cyst. Jika dilihat dengan mata kasar seperti bisul dekat vagina dan berlaku di bahagian dalam. Bartholin cyst ini akan menjadi kronik dan sakit apabila di jangkitan kuman bakteria.

Kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit tersekat dan berkumpul di dalam kelenjar itu sehingga membentuk cyst yang semakin lama akan membesar dan menyakitkan sehingga menganggu aktiviti harian.

Saiz bartholin cyst dari sekecil-kecilnya boleh membesar sehingga sebesar bola golf. Punca Bartholin Cyst ini adalah seperti berikut:

 • Keputihan – Keputihan yang kronik menjadi punca kepada penyakit ini. Ramai wanita memandang remeh tentang keputhan yang dialami. Sedangkan ia menjadi tempat bakteria membiak.
 • Jangkitan bakteria – Jangkitan disebabkan oleh faktor kebersihan yang tidak dititik beratkan. Antara penyebabnya ialah bakteria E.Coli
 • Penyakit kelamin – Penyakit kelamin disebabkan selalu bertukar pasangan. Adalah dinasihatkan sentiasa berwaspada dengan penyakit kelamin seperti Gonorhea dan sifilis yang sememangnya mendatangkan kemudaratan.
 • Faktor umur – Bertambahnya umur seseorang wanita, semakin bertambah risiko untuk mendapat Bartholin cyst ini.

Rawatan Bartholin Cyst

Bartholin Cyst memerlukan rawatan jika terdapat jangkitan kuman dan anda mengalami kesakitan pada bahagian tersebut. Saiz Cyst juga mempengaruhi rawatan . Antara rawatan yang dicadangkan oleh doktor termasuk :

 1. Berendam dalam besen berisi air suam boleh mengecutkan dan mengeringkan cyst yang kecil dan dijangkiti kuman.
 2. Pembedahan kecil dilakukan untuk mengecutkan cyst bersaiz sangat besar dan yang telah dijangkiti.
 3. Antibiotik Jika cyst dijangkiti bakteria, doktor akan merawat dengan antibiotik untuk membunuh bakteria yang telah berjangkit pada cyst.

Peringatan! Bartholin Cyst boleh berulang. Langkah berjaga-jaga untuk mencegahnya supaya tidak berulang  perlulah menjaga kebersihan kawasan sekitar vagina sebaiknya untuk mengelakkan jangkitan bakteria. Menitik beratkan dari segi pemakanan, Pengambilan Suplemen dan gaya hidup sihat agar fungsi sistem imun sentiasa ditahap terbaik supaya tidak mudah untuk  kita mendapat jangkitan.

Bagaimana Suplemen Shaklee Membantu ?

Pengambilan Suplemen bantu untuk kuatkan immun serta membantu secara semulajadi badan melawan bakteria yang menjangkiti dalam tubuh badan.

Berikut antara Suplemen cadangan untuk masalah Bartholin Cyst:

 1. Gla Complex
  membantu mengecutkan cyst / fibroid dengan cepat
  membantu penghasilan prostaglandin
  mengurangkan bengkak atau kemerahan pada rahim yang menyebabkan kesakitan
  menghalang salur darah tersumbat
  menstabilkan hormon wanita.
 2. Vivix
  Resveratrol membantu memperbaiki sel yang tidak normal
  Meningkatkan fungsi sistem imun
 3. Vitamin C
  mempercepatkan penyembuhan cyst / fibroid
  meningkatkan daya imun tubuh melawan penyakit
  memusnahkan sel yang tidak normal ( cyst / fibroid )
 4. Garlic Complex
  Berfungsi sebagai antibiotik semulajadi
  Melawan jangkitan bakteria dan meningkatkan sistem imun

TESTIMONIAL

Jika kesihatan yang kita Utamakan demi untuk insan tersayang, ini antara ikhtiar yang tidak sia-sia kita lakukan. hanya selangkah sahaja lagi untuk mendapatkan secara pembelian Online:

Jika pembelian Online tidak dapat dilakukan Sebarang pertanyaan boleh segera klik No telefon untuk terus ke Applikasi WhatsApp saya

Fuzy Idris 017-4009734

Untuk mendapat keistimewaan harga ahli yang lebih JIMAT  klik Daftar sekarang:

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge