Cara Menurunkan Kolesterol Dengan Selamat, Mudah Dan Berkesan

Lebih daripada 6 juta rakyat Malaysia mempunyai tahap kolesterol yang tinggi. Hal ini berdasarkan Kaji Selidik Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan Malaysia (2011), dan angka ini dijangka meningkat disebabkan oleh pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat.

Umum ketahui, kolestrol tinggi antara pembunuh dalam senyap dan  punca kematian mengejut. Terlalu ramai yang beranggapan, meraka yang berbadan kurus adalah dalam keadaan sihat. Disebabkan ini ramai yang tidak ambil peduli tahap kesihatan sebenar mereka.

Memang Kolesterol tinggi antara penyebab kematian mengejut, tapi jika anda sudah ketahui tahap kesihatan anda boleh ambil langkah – langkah untuk turunkan paras kolesterol anda. Terdapat 2 kolestrol dalam badan kita, iaitu:

 • LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah – kolesterol jahat)
 • HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi – kolesterol baik)

LDL – kolesterol jahat

LDL dikenali sebagai kolesterol jahat kerana paras LDL yang terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam salur darah. Plak ini menyumbatkan salur darah dan menyekat aliran darah seperti yang berlaku dalam serangan jantung atau angin ahmar (stroke)

Pernah dengar kematian seseorang yang sedang aktif bersukan? contohnya sedang mengayuh basikal dan secara tiba-tiba jatuh dan meninggal, kolesterol antara faktor perkara ini berlaku, dimana apabila jantung mengepam darah dengan kadar kelajuan tinggi dan LDL yang berkumpul pada dinding salur darah boleh menyekat (blok) salur darah.

HDL – kolesterol baik

HDL dikenali sebagai kolesterol baik kerana HDL bertugas untuk mengangkut kolesterol dari salur darah kembali kepada hati untuk disingkarkan. HDL berperanan untuk membersihkan salur darah.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita memastikan paras HDL lebih tinggi dari paras LDL.

16 Tanda-tanda Kolesterol Tinggi

 1. kebas kaki atau tangan
 2. selalu sakit kaki
 3. Kaki Krem/simpul biawak
 4. kuku berubah warna
 5. kulit berubah warna
 6. Luka lambat sembuh
 7. Kaki menjadi sejuk
 8. Mati rasa
 9. Cirit birit yang berlarutan
 10. Badan Lesu dan Keletihan
 11. Kerap Migraine
 12. Mengganggu otak, emosi dan kurang daya ingatan
 13. berat badan berlebihan
 14. Kerap berdebar -sebar (sakit pada jantung)
 15. Perut Kembung
 16. Lebam pada tubuh badan

Tips Menurunkan Tahap Kolesterol Secara Semulajadi

 1. Amalkan rendah lemak tepu, tinggi serat larut dan pemakanan seimbang
 2. Makan tumbuhan, buah, sayur dan bijian yang kaya dengan Sterol dan stanol
 3. Lakukan senaman dengan lebih kerap
 4. Jika berat berlebihan Turunkan berat badan
 5. Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan fitosterol ke dalam diet harian untuk menurunkan paras kolesterol secara semulajadi

Bagaimana Suplemen Shaklee Membantu Menurunkan Paras Kolesterol?

3 produk yang dicadangkan untuk membantu menurunkan paras kolesterol secara selamat dan berkesan, iaitu:

 1. Phytocol ST – Diperbuat daripada gabungan sterol dan stanol. Membekalkan 2,000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari. Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.*
 2. Omega Guard – Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat. Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan – asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama adalah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*

 3. CoqTrol Plus – Kekal aktif dan bertenaga dengan Coenzyme Q10, antioksida yang menyokong sel untuk menghasilkan tenaga. Coenzyme Q10 adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.

TESTIMONIAL

 

Jika kesihatan yang kita Utamakan demi untuk insan tersayang, ini antara ikhtiar yang tidak sia-sia kita lakukan. hanya selangkah sahaja lagi untuk mendapatkan secara pembelian Online:

Jika pembelian Online tidak dapat dilakukan Sebarang pertanyaan boleh segera klik No telefon untuk terus ke Applikasi WhatsApp saya

Fuzy Idris 017-4009734

Untuk mendapat keistimewaan harga ahli yang lebih JIMAT  klik Daftar sekarang:

SHAKLEE ID : 1028182

Follow saya di FACEBOOK: FUZIAH IDRIS

You may also like

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge