Cara Kempiskan Perut Selepas Bersalin Suami Pasti Terkejut

Ramai wanita mengalami masalah perut mengelebeh selepas melahirkan anak. Buntu melihat perubahan bentuk fizikal yang sangat degil nak kembali ke zaman sebelum berkahwin. Saya psati ramai ibu selepas bersalin menjadi kurang berkeyakinan bila suami tegur tentang perut menggelebeh. Hampir putus asa kan? Ikuti Cara Kempiskan perut selepas bersalin.

Nanti dulu, jangan cepat putus asa jika sudah macam-macam ikhtiar. Berbengkung, berpilis, lumur lotion panas masih tidak nampak kesan ketara? Cara ini sangat membantu usaha anda kempiskan perut.

Cara Mengempiskan Perut

1. Senaman Perut atau abdoman

Jika nak kuruskan perut, wajib lakukan  senaman yang fokus pada bahagian perut. Ada 6 senaman kempiskan perut boleh dilakukan dirumah.

2. Menyusukan Bayi Sepenuhnya

Penyusuan susu ibu sangat bagus untuk bayi anda, selain itu manfaat untuk ibu adalah mempercepatkan pengecutan rahim. Penyusuan sepenuhnya dan kerap kepada bayi membantu anda membakar 600 kalori sehari bersamaan senaman erobik 2 jam.

3. Diet Seimbang

Bagi ibu menyusu anda sering kelaparan selepas bayi anda menyusu. Hal ini membuatkan kita ingin sahaja makan tanpa pemilihan makanan yang betul. Cabaran lebih sukar setelah selesai berpantang 44 hari. Siap ada Senarai kedai makan yang nak diterjah. Hampir lupa tentang masalah perut menggelebeh, betul?

Ibu menyusu memerlukan kalori yang lebih daripada biasa, namun begitu pengambilan makanan hendaklah seimbang. Cara mudah ikuti Cadangan pengambilan makanan dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti berikut. Suku (Nasi, mi, Roti, Bijirin dan Ubi) suku (Ikan, ayam, Daging dan kekacang) dan separuh (buah-buahan dan sayuran). Janganlah menggunakan lasan menyusu anda “hentam” makan ikut suka, padahnya anda tanggung!

4. Detok dan Pengambilan Suplemen

Setelah perkara 1 hingga 3 telah anda lakukan tetapi masih tidak nampak perubahan ketahuilah badan kita kemungkinan tinggi toksin dan sangat kekurangan nutrisi. Namun begitu Detox ibu menyusu ini perlulah mengikut garis panduan supaya tidak menjejaskan penghasilan susu badan.

Penting lakukan detox dan pengambilan suplemen supaya badan kita tetap mendapat nutrisi yang diperlukan. berikut adalah Menu Detox hasil cadangan daripada pakar nutrisi Shaklee. Detox ini dijalankan selama 7 hari sahaja.

 

Sebarang pertanyaan boleh segera klik No telefon untuk terus ke Applikasi WhatsApp saya

Fuzy Idris

017-4009734

You may also like

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge