Cara Kecutkan Ketumbuhan Di Payudara Elak Menjadi Barah

Kanser payudara pembunuh kaum wanita senyap nombor satu di Malaysia. Kanser-kanser lain yang dikaitkan dengan wanita termasuk kanser serviks, usus besar, paru-paru dan kanser ovari. Berdasarkan kepada statistik daftar kanser kebangsaan pada tahun 2008, kanser Payudara ini juga mencatatkan peratusan yang tertinggi iaitu sebanyak 18.2 peratus berbanding penyakit kanser yang lain.

Ketumbuhan di payudara (breast lump) atau cyst pada payudara merupakan salah satu tanda awal barah payudara jika tidak dirawat diawal kejadianya.

Adakah Ketulan Atau Ketumbuhan (lump) Di Payudara Itu Kanser?

Pemeriksaan payudara hendaklah dilakukan Setiap kali selepas kitaran haid seseorang wanita tamat setiap bulan. pemeriksaan ini boleh dilakukan sendiri dirumah. Hal ini dapat dikenalpasti jika terdapat benjolan pada payudara . Tidak semua benjolan di payudara itu adalah kanser.

Sebaik sahaja anda mengenalpasti ketulan di payudara, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor yang terdekat supaya langkah-langkah pemeriksaan asas dapat dilakukan. Setelah itu, ujian lanjut akan dilakukan berdasarkan kemungkinan penyakit yang disyaki. Namun demikian, ujian asas seperti ultrasound atau mammografi harus dilakukan dalam kesemua pesakit yang mempunyai ketulan di payudara oleh mereka yang pakar di dalam bidang radiologi.

Punca Benjolan Atau Ketumbuhan (Lump) di Payudara

1. Kanser payudara

Benjolan atau ketulan di payudara selalunya tidak disertai dengan kesakitan. Sesetengah pesakit mempunyai perubahan pada kulit seperti kemerahan (erythematous), kulit tegang, atau tertarik kelihatan seperti lesung pipit (dimpling). Benjolan keras yang kekal atau membesar tidak berkaitan dengan kitaran haid atau dikalangan wanita menopause.

2. Fibroadenosis

Ini adalah satu ketumbuhan bukan kanser (benign). Benjolan atau ketulan selalunya berbiji-biji, kadangkala beserta dengan sakit dan saiz akan berubah-ubah mengikut kitaran haid.

3. Galactocele (bengkak susu)

Benjolan iaitu ketulan yang terjadi di kalangan ibu-ibu yang sedang menyusukan anak.

4. Breast cyst

Benjolan yang lembut. Boleh diketemui di kalangan semua umur pesakit.

5. Fibroadenoma

ketumbuhan yang sering berlaku dikalangan wanita berusia kurang dari 30 tahun. Biasanya tidak mendatangkan kesakitan dan pesakit akan merasa seperti biji guli di payudara.

Adakah Anda Berisiko Dalam Kanser Payudara?

Ada 9 faktor kemungkinan anda berisiko tinggi untuk mendapat Kanser Payudara, berikut adalah senarai mereka yang berisiko mendapat kanser Payudara:

 1. Umur melebihi 40 tahun bagi yang belum menopause dan melebihi 50tahun bagi sesakit yang sudah menopause
 2. Sejarah ketumbuhan di payudara yang dilaporkan sebagai atypia (sel yang tidak normal dan berpotensi membawa sel kanser)
 3. Sejarah kanser payudara di dalam keluarga dan mempunyai kejanggalan genetik seperti BRCA1 and BRCA2
 4. Pesakit yang pernah menerima radioterapi seperti “Hodgkin Lymphoma”.
 5. Kandungan pertama pada usia melebihi 30 tahun
 6. Tidak menyusukan anak (Memberi susu ibu – menyusukan anak selama setahun akan melindungi daripada kanser payudara)
 7. Penggunaan hormon estrogen atau “hormone replacement therapy”.
 8. Kedatangan haid pertama pada usia kurang dari 12 tahun
 9. Menopause pada usia melebihi 55 tahun.

Ujian Lanjut Untuk Mengesahkan Benjolan Di Payudara

Sseperti yang dinyatakan benjolan atau ketumnuhan (lump) pada payudara tidak semestinya Kanser, namun begitu ujian lanjut perlu dilakukan. Ujian yang khusus untuk payudara yang akan dijalankan merangkumi, ujian mammografi , ultrasound dan biopsi atau sitologi.

 • Mammografi – ujian X-ray khas untuk payudara.
 • Ultrasound – ujian untuk mengenalpasti lokasi ketulan dan ciri-ciri ketulan serta kehadiran kelenjar yang membengkak di ketiak.
 • Biopsi atau sitologi – jarum akan digunakan untuk menganbil sebahagian tisu atau sel bagi mengenalpasti apakah ketulan itu setelah penelitian dibawah mikroskop dilakukan.

Rawatan Yang Untuk Ketumbuhan (Lump) Payudara

Rawatan akan diberikan berdasarkan hasil pemeriksaan dan ujian. Jika ketumbuhan tersebut bukan sel kanser kemungkinan Doktor akan memberi pilihan sama ada lakukan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut atau biarkan sahaja. Namun begitu ketulan akan terus dipantau, jika ketulan tersebut membesar pembedahan perlu dilakukan segera.

Alternatif Untuk Kecutkan Ketumbuhan Payudara

Pengambilan VIVIX yang kaya Antioksidan membantu dalam memperbaiki dan memperbaharui sel sehingga peringkat sel DNA.

VIVIX merupakanCampuran proprietari saintifik termaju adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Di Shaklee, kami memanfaatkan keberkesanan anggur muscadine ini ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.

Testimonial

Jika kesihatan yang kita Utamakan demi untuk insan tersayang, ini antara ikhtiar yang tidak sia-sia kita lakukan. hanya selangkah sahaja lagi untuk mendapatkan secara pembelian Online:

Jika pembelian Online tidak dapat dilakukan Sebarang pertanyaan boleh segera klik No telefon untuk terus ke Applikasi WhatsApp saya

Fuzy Idris

017-4009734

 

Untuk mendapat keistimewaan harga ahli yang lebih JIMAT  klik Daftar sekarang:

You may also like

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge