Cara Berpantang Keguguran Dengan Betul Supaya Dapat Hamil Lagi

Ramai menyangka berpantang keguguran tidak seperti berpantang bersalin, jadi hanya bersikap sambil lewa semasa tempoh cuti berpantang keguguran 14 hari. menurut petua orang lama, berpantang keguguran adalah sama seperti berpantang bersalin normal atau secara pembedahan iaitu 44 hari.

Penjagaan Rahim lepas keguguran sangat penting, biasanya keguguran pada kandungan dibawah 10 minggu doktor biarkan janin keluar dengan sendiri secara semulajadi. Jika usia kandungan melebihi 10 minggu keguguran kemungkinan tidak lengkap, proses pembersihan rahim secara Dilation and Curettage (D&C) akan dilakukan.

Hal ini kerana jika rahim tidakbersih akan menyebabkan toksin diserap masuk ketubuh badan atau jangkitan pada peranakan wanita yang boleh mengundang maut. Oleh itu, berpantang keguguran juga sangat penting. Ikuti Tips Cara Berpantang Keguguran Dengan Betul Supaya Dapat Hamil Lagi.

kekangan cuti sakit untuk wanita keguguran yang bekerjaya hanya 14 hari, jadi selama cuti guna sebaik-sebaiknya untuk proses penyembuhan dan kembalikan kesuburan untuk hamil semula.

5 Perkara Penting Ikuti Ketika Berpantang Keguguran

Ikuti Petua penjagaan keguguran dengan betu supaya badan kita kembali sihat dari dalam dan luar.

  • Berpantang selama 44 hari

Seperti yang kita ketahui ramai wanita bekerja sekarang agak terbatas untuk mengikuti Petua orang lama untuk berpantang keguguran selama 44 hari, kebanyakan cuti yang diperolehi hanya 14 hari. Jadi dalam tempoh 14 hari gunakan sebaik mungkin untuk mandi air suam atau sebaiknya air herba air akar kayu, bertungku dan berstokin tebal. Elak berada dalam penyaman udara.

  • Mengurut, mandi herba dan Bertunku

Urutan badan, madi herba dan bertunku amat digalakan untuk kembalikan kesegaran dan membantu melancarkan peredaran darah. sepanjang tempoh berpantang juga digalakan untuk pakai baju lengan panjang dan berstokin supaya badan tidak kesejukan.

  • Elak buat kerja berat

Jika anda terdedah dengan aktiviti mengangkat benda berat cuba elak dalam satu bulan. Elak buat aktiviti lasak seperti bersukan dan sebagainya.

  • Hubungan Seks

Hubungan seks juga perlu berpantang sebaiknya sehingga isteri sudah bersedia. Sebaiknya selepas dua minggu sehingga sebulan. Pastikan darah nifas juga sudah habis.

  • Pengambilan Makan Berkhasiat

Menu berpantang keguguran juga seperti orang bersalin biasa, namun begitu dari segi perubatan moden doktor menyarankan pengambilan makanan tidaklah terlalu terbatas. Saya juga tidak menafikan cara berpantang secara tradisional tidak boleh ditolak seratus peratus. Ini kerana makanan yang bersifat sejuk dan berangin akan memberi tindak balas segera kepada tubuh badan. Badan masuk angin memang siksa yang menanggungnya. Jadi untuk menanpung untuk mendapat nutrisi yang secukupnya pengambilan Suplemen sangat digalakan.

Suplemen Shaklee Untuk Berpantang Keguguran

Jika kesihatan yang kita Utamakan demi untuk insan tersayang, ini antara ikhtiar yang tidak sia-sia kita lakukan. hanya selangkah sahaja lagi untuk mendapatkan secara pembelian Online:

Jika pembelian Online tidak dapat dilakukan Sebarang pertanyaan boleh segera klik No telefon untuk terus ke Applikasi WhatsApp saya

Fuzy Idris 017-4009734

Untuk mendapat keistimewaan harga ahli yang lebih JIMAT  klik Daftar sekarang:

SHAKLEE ID : 1028182

FACEBOOK: FUZIAH IDRIS

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge